Majoránka je aromatická bylinka s jemně kořeněnou, lehce nasládlou chutí, která se hojně používá v české kuchyni. Je ideální pro ochucení polévek, masových pokrmů a omáček.
zobrazit víceMajoránka
(Origanum majorana) je tradiční bylinka, která se vyznačuje jemně kořeněnou, mírně nasládlou chutí a silným aromatem. Pochází z oblasti Středozemí a byla používána již ve starověku jako koření i léčivá rostlina. V české kuchyni je majoránka klíčovou přísadou do tradičních pokrmů, jako je bramboračka, guláš nebo sekaná. Díky své jemné chuti je ideální pro dochucení polévek, omáček, luštěninových pokrmů nebo uzenin. Vedle kulinářského využití je majoránka ceněna i pro své léčivé účinky, a může zejména pro podporu trávení, proti nadýmání a k úlevě od respiračních obtíží.
Je jednoletá, někdy i dvouletá bylina s přímým, rozprostřeným stonkem a protilehlými, oválnými listy.
Majoránka se používá jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel . V kuchyni staročeské je nezbytnou přísadou do bramborové polévky a bramboráku .Přidává se do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům i jiným specialitám. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů i jiných pokrmů.
Typ použití: | Do pomazánek, Koření do polévky, Do mletého masa |